Pages

Abah dan Mak tersayang...

Views

Hj Mohd Noh dan Pn Jahara

Abah

Nama abah aku Hj. Mohd Noh Bin hj. Aman. Abah aku lahir pada 13-11-1946 sekarang ni umurnye dah hampir mencecah 65 tahun...Anak ade 9 orang..aku yang bongsu sekali..aku respect la kat abah,walaupun umur dia dah banyak tp still steady lagi..kuat, penyakit pun xde, batuk2 tu ade la ckit2..bagi aku dia ni  seorng abah dan datuk yang baik..kenapa korang nak tau..sbbnye kebanyakkan semua abah dan datuk yg penah aku jmp mmg susah nak jd cam dia. Dia ni seorng yang baik bagi aku la, semua dia bleh buat..xkira la jaga mak ke, jg cucu ke, berkebun ke, bertukang ke..sume dia bleh buat..yang paling best tu ble dia masak fuhhhh... mmg syok...licin...hahaha..mmg best la...sume cucu mmg sayang kat dia..mane xnye..dia atok serba boleh..berak cucu jgn cakap la..sume dia dah penah cebukkan..kikikik..rutin harian dia skrg berkebun..lepas anta cucunye ke sekolah mmg tiap2 hari dia berkebun pagi dan petang...dia xmacam orng mude sekrang...aku rasa la kalau suh anak-anak nye berkebun pancit rasenye..tp dia steady je..i luv u la ABAH...

Emak

Nama mak aku plak Pn. Jahara Bte Rasit.Mak aku plak lahir pada 11-10-1947. Umur nye setahun lebih muda dari abah..dah 64 tahun...aku mmg sayang mak..sape xsayang oiii...tiap2 mgg lau aku blk kg aku suh mak tarikkan rambut..mmg lega rasenye la..hilang pening pala aku ni...mak ni byk penyakit nye ade kencing manis, darah tinggi, sakit kaki, yg dah nak ade ni penyakit jantung plak..tp ok lagi la..mak selalu sangat pengsan..darah tinngi naik..kencing manis naik...Dr cakap kurang gule dalam badan..sbb tu slalu pengsan..slalunye kalau dia nak kene dia menggigil dulu, kena la kasik air gula atau ape2 je benda yang manis..lau di kene aku mmg risau..hospital jasin tu dah menjadi rumah ke2 bg dia..slalu sgt la masuk sana..Org yg pling risau skali adalah Abah aku...abah mmg syg kat mak..yola la bini dia..abh jaga mak bagai menatang minyak yang penuh..kalau abah nak g kluar mana2 mmg selalu risau..kene ade org jaga kat umh tu...lau mak masuk spital abh akan pergi melawat tiap2 hari...mak, aku sayang kat mak...

Ni pulak ABAH dan MAK mertua aku


Aku xbayak cerita yang aku nak cite pasal abah & mak mertua aku ni...biase2 je..

Abah mentua aku namenye Omar Bin Othman.Mak mentua aku pulak namenye Pn Fatimah Bte Salleh.mak mertua ku lahir pada 24-06-1961...tahun ni genap la 60 tahun...mak ok, cam mak aku gak selalu sakit2 kaki...abah plak xtau la bp hari lahir nye(ape dah punye menantu)kikikiki...setahun lebih tua dr mak mentua aku..abah dah xkeje..dah pencen..


Korang Suke Korang LIKE

Ayah je yang dia ingat....

Views
Ayah..ayah..ayah....tu je yang mmg pandai dia cakap....
ibu..ibu..ibu.. xnak plak dia panggil....ish..ish... sedih la plak...
hahaha..lagi satu pantang betul msuk dalam kete..sekarang satu hobi ble masuk kete..mmg nak duk ngan ayhnye aje..ibu tolak tepi..kikiki..nak tau sbb ape..dia nak pegang stereng kete...macam pandai bwak..dia ingt kete mainan dia yang ade kat umh tu agknye...CUBE TGK aaaaaa....

video

tgk kete mainan di plak...mane xsame nye...


kete mainan dia ni mmg dia siap joget lagi atas tmpt duduk tu..aku plak yang naik risau..lau jatuh..aku ngan ayahnye jugak yang susah...
Korang Suke Korang LIKE

Ayat Kursi

Views
Ayat ni yang selalu aku amalkan kepada anak aku. Hendaklah di amalkan membacanya....AMIN...



Korang Suke Korang LIKE

99 Nama-Nama Allah( Al-Asma'ul Husna)

Views
No.
Nama
Arab
Maksud
1
al-Rahman
الرحمن
Maha Pengasih
2
al-Rahim
الرحيم
Maha Penyayang
3
al-Malik
الملك
Maha Merajai/Memerintah
4
al-Quddus
القدوس
Maha Suci
5
al-Salam
السلام
Maha Memberi Kesejahteraan
6
al-Mukmin
المؤمن
Yang Memberi Keamanan
7
al-Muhaimin
المهيمن
Maha Pemelihara
8
al-Aziz
العزيز
Maha Gagah
9
al-Jabbar
الجبار
Maha Perkasa
10
al-Mutakabbir
المتكبر
Maha Megah, Yang Memiliki Kebesaran
11
al-Khaliq
الخالق
Maha Pencipta
12
al-Barik
البارئ
Yang Melepaskan (Membuat, Membentuk, Menyeimbangkan)
13
al-Musawwir
المصور
Yang Membentuk Rupa (makhluknya)
14
al-Ghaffar
الغفار
Maha Pengampun
15
al-Qahhar
القهار
Yang Memaksa
16
al-Wahhab
الوهاب
Maha Pemberi Kurnia
17
al-Razzaq
الرزاق
Maha Pemberi Rejeki
18
al-Fattah
الفتاح
Maha Pembuka Rahmat
19
al-Alim
العليم
Maha Mengetahui (Memiliki Ilmu)
20
al-Qabid
القابض
Yang Menyempitkan (makhluknya)
21
al-Basit
الباسط
Yang Melapangkan (makhluknya)
22
al-Khafid
الخافض
Yang Merendahkan (makhluknya)
23
al-Rafik
الرافع
Yang Meninggikan (makhluknya)
24
al-Muiz
المعز
Yang Memuliakan (makhluknya)
25
al-Muzil
المذل
Yang Menghinakan (makhluknya)
26
al-Samik
السميع
Maha Mendengar
27
al-Basir
البصير
Maha Melihat
28
al-Hakam
الحكم
Maha Menetapkan
29
al-Adl
العدل
Maha Adil
30
al-Latif
اللطيف
Maha Lembut
31
al-Khabir
الخبير
Maha Mengetahui Rahasia
32
al-Halim
الحليم
Maha Penyantun
33
al-Azim
العظيم
Maha Agung
34
al-Ghafur
الغفور
Maha Pengampun
35
al-Syakur
الشكور
Maha Pembalas Budi (Menghargai)
36
al-Ali
العلى
Maha Tinggi
37
al-Kabir
الكبير
Maha Besar
38
al-Hafiz
الحفيظ
Maha Menjaga
39
al-Muqit
المقيت
Maha Pemberi Kecukupan
40
al-Hasib
الحسيب
Maha Membuat Perhitungan
41
al-Jalil
الجليل
Maha Mulia
42
al-Karim
الكريم
Maha Pemurah
43
al-Raqib
الرقيب
Maha Mengawasi
44
al-Mujib
المجيب
Maha Mengabulkan
45
al-Wasik
الواسع
Maha Luas
46
al-Hakim
الحكيم
Maka Bijaksana
47
al-Wadud
الودود
Maha Pencinta
48
al-Majid
المجيد
Maha Mulia
49
al-Bais
الباعث
Maha Membangkitkan
50
al-Syahid
الشهيد
Maha Menyaksikan
51
al-Haq
الحق
Maha Benar
52
al-Wakil
الوكيل
Maha Memelihara
53
al-Qawi
القوى
Maha Kuat
54
al-Matin
المتين
Maha Teguh
55
al-Wali
الولى
Maha Melindungi
56
al-Hamid
الحميد
Maha Terpuji
57
al Muhsi
المحصى
Maha Menghitung
58
al-Mubdik
المبدئ
Maha Memulai
59
al-Muid
المعيد
Maha Mengembalikan Kehidupan
60
al-Muhyi
المحيى
Maha Menghidupkan
61
al-Mumit
المميت
Maha Mematikan
62
al-Hai
الحي
Maha Hidup
63
al-Qayyum
القيوم
Maha Mandiri
64
al-Wajid
الواجد
Maha Penemu
65
al-Majid
الماجد
Maha Mulia
66
al-Wahid
الواحد
Maha Esa
67
al-Ahad
الاحد
Maha Esa
68
al-Samad
الصمد
Tempat Meminta
69
al-Qadir
القادر
Maha Menentukan, Maha Menyeimbangkan
70
al-Muqtadir
المقتدر
Maha Berkuasa
71
al-Muqaddim
المقدم
Maha Mendahulukan
72
al-Muakhir
المؤخر
Maha Mengakhirkan
73
al-Awwal
الأول
Maha Awal (Alfa)
74
al-Akhir
الأخر
Maha Akhir (Omega)
75
al-Zahir
الظاهر
Maha Nyata
76
al-Batin
الباطن
Maha Ghaib
77
al-Wali
الوالي
Maha Memerintah
78
al-Mutaali
المتعالي
Maha Tinggi
79
al-Bar
البر
Maha Penderma
80
al-Tawwab
التواب
Maha Penerima Taubat
81
al-Muntaqim
المنتقم
Maha Penyiksa
82
al-Afu
العفو
Maha Pemaaf
83
al-Rauf
الرؤوف
Maha Pengasih
84
Malik al-Mulk
مالك الملك
Penguasa Kerajaan (Semesta)
85
Zu al-Jalal wa al-Ikram
ذو الجلال و الإكرام
Pemilik Kebesaran dan Kemuliaan
86
al-Muqsit
المقسط
Maha Adil
87
al-Jamik
الجامع
Maha Mengumpulkan
88
al-Ghani
الغنى
Maha Berkecukupan
89
al-Mughni
المغنى
Maha Memberi Kekayaan
90
al-Manik
المانع
Maha Mencegah
91
al-Dar
الضار
Maha Memberi Derita
92
al-Nafik
النافع
Maha Memberi Manfaat
93
al-Nur
النور
Maha Bercahaya (Menerangi, Memberi Cahaya)
94
al-Hadi
الهادئ
Maha Pemberi Petunjuk
95
al-Badik
البديع
Maha Pencipta
96
al-Baqi
الباقي
Maha Kekal
97
al-Waris
الوارث
Maha Pewaris
98
al-Rasyid
الرشيد
Maha Pandai
99
al-Sabur
الصبور
Maha Sabar


Korang Suke Korang LIKE

Dapur Tanpa Sempadan...

BEN ASHAARI

! ✿LYSSA FAIZUREEN✿ !